Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer, vagy Google Chrome böngésző javasolt!

Gazdaság és politika

„Férfi és nő hogyan is érthetnék meg egymást, hisz mind a kettő mást akar - a férfi a nőt, a nő férfit..."

A virágot a napfény fejleszti ki, az emberi lelket a szeretet.

Gárdonyi Géza

Hírfolyam

 

 

 

 

 

Visszajött az IMF, erősödik a forint

Megállapodást kötött a nemzetközi valutalappal (IMF) a magyar kormány. A hírre 3 százalékot erősödött a forint, az OTP részvényárfolyamai is megugrottak. Bármilyen magyarázat születik majd az „új típusú” megállapodásra, ez egyszerre szűkíti és tágítja a kormány mozgásterét. Ha erősebb a forint, akkor nem száll el az infláció, a kamatok és az államadósság, de mostantól minden nagyobb lépést jóvá kell hagyatni a washingtoni szakértőkkel. (!)

 

 

Kábító fegyver az adórendőröknek

Csak később árulja el a NAV, mire kell a bilincs, a lövedéksebesség-mérő, a galléros tű és fecskendő a kábítófegyverekhez.

 

A NAV nyílt pályázatot hirdetett másfél tucat különböző fegyverzeti kiegészítők beszerzésére.

Így az adórendőrök kapnak például stroboszkópos lámpákat a puskájukra, és lesz elegendő paprikaspray is, ha valaki ellen akarna állni az utasításaiknak.

Az adórendőrség fél éve állt föl, az ő feladatuk elkapni a „nehézsúlyú" adócsalókat. Fegyvereik már vannak, most vásárolják hozzá a kiegészítőket.

Egy lövedéksebesség-mérő például 70 ezer forint körüli áron kapható, és mivel bilincsből ötszáz, paprikaspray-utántöltő palackból ezer, fegyvertokból pedig több mint négyszáz darabot rendel a NAV, vélhe­tően tízmilliókra rúghat a technikai eszközök beszerzés összköltsége.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükségük az adórendőröknek ilyen fegyverekre, a NAV csak későbbre ígért választ. Így egyelőre nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen esetekben, és kik ellen vetnének be például kábítófegyvereket.

©Neo 2011 neo-1980-@hotmail.com


           A Policy Agenda elemző intézet az új pártalapítási hullámot vizsgálta meg egy tanulmányában. Az elmúlt hetekben a közéletben élénk vita támadt arról, hogy milyen átrendeződések várhatóak a politikai mezőben, illetve mely civil szerveződések indulhatnak el a párttá válás rögös útján.

A Policy Agenda megvizsgálta, hogy milyen külső és belső feltételeknek kell megfelelnie egy mozgalomnak ahhoz, hogy képes legyen helytállni a politikai pártok versenyében.

Az új választási rendszer, amennyiben egyfordulós lesz, ahogy azt a Fidesz javasolja, akkor az a nagy pártoknak kedvez. Azaz viszonylag nehéz lesz egy LMP-hez hasonló gyors politikai karriert egy most még látóhatáron sem lévő politikai erőnek bejárnia.

Ennek ellenére egyre több civil szerveződés vagy szakszervezeti mozgalom tevékenységéből látszik a politikai pártmezőbe való benyomulás szándéka. Azonban ezeknek a csoportosulásoknak szervezeti háttér, anyagi erőforrások és működő politikai struktúra nélkül nehézkesen érhetnek el érdemi eredményt.

Kormányellenes hangulat szüli az új pártokat

Az elmúlt időszakban több közvélemény-kutatás is azt erősítette meg, hogy csökken a jelenlegi kormánypártok előnye, de nem az ellenzék javára, hanem inkább a pártot választani képtelenek tömegébe húzódnak a korábbi Fidesz–KDNP-szavazók. Ugyanakkor azt is látni, hogy egyes ügyek mentén megjelenik a kormányellenes hangulat.

Többen azt a következtetést vonták le, hogy  a bizonytalanok tömege egy új politikai erő megjelenésére vár, amelyik képes alternatívát mutatni a jelenlegi politikai közösséggel szemben.

A szervezeti háttér és a pénzügyi lehetőségek a mai palettán egyedül talán a szakszervezetek környékén biztosíthatóak, de ez sem ilyen egyértelmű. És az ő elfogadottságuk és hitelességük csak saját pályájukon mondható jónak, de ebből még nem következik az, hogy a választók széles tömege kompetensnek tartaná őket gazdaságpolitikában, zöld ügyekben, vidékfejlesztésben. Márpedig egy politikai párt a mai versenyben nem adhat fel olyan megszólalási területeket, amelyek jelentősen meghatározzák a politikai versenyt.

Melyik politikai erő lehet a következő időszak nyertese?

Egyre inkább az körvonalazódik, hogy hitelességi problémák, a választók kiábrándulása miatt három tömb versenyére kell felkészülni a következő választásokon. Az egyik a jelenlegi kormánypártok alkotta politikai erő, a másik a szélsőjobboldali párt és a hozzá kapcsolódó szervezetek tömörülése, míg a harmadik egy most még képlékeny számú és formájú ellenzéki erőket tömörítő politikai erő, amely a baloldalon szerveződhet.

Az intézet szerint ugyanakkor láthatólag elindult a verseny azért is, hogy ki lehet majd tagja annak az ellenzéki koalíciónak, amely képes lehet leváltani a jelenlegi kormányzó erőket. 

Az ellenzéki oldalon döntő szerepe lesz a tömegmegmozdulások szervezésének és természetesen a médiának, hogy egy alakulóban lévő új párt olyan szavazókat gyűjtsön maga mögé, akik eddig a bizonytalanok sorába tartoztak.

Konkrét hatalmi célok nélkül

Egy többszereplős koalíció esetén könnyebb a meglévő ideológiai, szakmai ellentéteket áthidalni. 

A Policy Agenda véleménye szerint a mostani civil kezdeményezések a kormánypártok politikájával szembeni tiltakozás leglátványosabb elemei. A kezdeményezések azért hatékonyak, mert nem hiteltelenedtek el a jelenlegi politikai küzdelmekben, nincsenek konkrét hatalmi céljaik.

 

Forrás: nol.hu

Így lehet megdönteni az Orbán-kormány hatalmát

Konkrét hatalmi célok nélküli, többszereplős baloldali koalíció lehet az Orbán-kormányt leváltó új politikai erő.

..Hát majd meglátjuk ;)

 Gazdaság&Politika      Emberi sorsok      Ezoterika      Botrányok      Könyvek      Testi-Lelki egészség      Agykontroll      Erotika

Őrült milliárdosok szektahóbortja

A Szcientológiai egyházról...